Navigation and service

Issue 4, December 2014

Inhaltsverzeichnis

EDITORIAL
Roland Solecki, Bernd Stein, Tobias Frische, Steffen Matezki, Jörn Wogram and Martin Streloke
Paradigm shift in the risk assessment of cumulative effects of pesticide mixtures and multiple residues to humans and wildlife – German proposal for a new approach

REVIEW ARTICLES

Elke Bloem und Kerstin Panten
Perchlorate in der Nahrungskette – Herkunft, Umweltverhalten und Toxikologie


RESEARCH ARTICLES

Nicole Lorenz, Hildburg Fry, Antje Deventer, Daniela Dinse, Heide-Marie Lochotzke, Angelika Hiller, Kerstin Mietle, Angelika Preiss-Weigert, Helmut Schafft und Monika Lahrssen-Wiederholt
Transfer von Melamin aus dem Futter in das Ei der Legehenne

Horst Karl, Ute Ostermeyer, Hans Bauer, Andreas Miller, Karin Mohn, Elke Müller-Hohe, Henner Neuhaus, Catharina Pölzelbauer, Barbara Stumme, Michael Walter, Jakob Wernusch, Björn-Martin Werth and Claudia Wittmann
Collaborative study for quantification of Anisakis larvae in spiked salmon fillets (Salmo salar) by a modified Codex digestion method


ANNOUNCEMENTS AND REPORTS

Bernd Stein, Britta Michalski, Sabine Martin, Rudolf Pfeil, Vera Ritz and Roland Solecki
Human health risk assessment from combined exposure in the framework of plant protection products and biocidal products

Tobias Frische, Steffen Matezki and Jörn Wogram
Environmental risk assessment of pesticide mixtures under regulation 1107/2009/EC – a regulatory review by the German Federal Environment Agency (UBA)

Bericht vom Food Science Dialog 2014 der Hochschule für Angewandte Wissenschaften (HAW) Hamburg (15.-19. September 2014): Lebensmittelsicherheit und Verpackung (Teil I: Lebensmittelsicherheit)

  • Jan Fritsche
    Vorwort
  • Florian Baumann
    Risikomanagement bei Fischerzeugnissen
  • Gereon Schulze Althoff
    Risikomanagement bei Fleisch
  • Ines Krause
    Lebensmittelinformationsverordnung: Kennzeichnung & Herkunft von Lebensmitteln
  • Markus Fischer, Marina Creydt, Christine Felbinger, Christin Fischer, Sven Klockmann, Philipp Werner, Juliane Klare, Tim Hünniger und Thomas Hackl
    Food Profiling – Strategien zur Überprüfung der Authentizität von Rohstoffen
  • Karen von Holleben
    Tierschutz bei der betäubungslosen Halal-Schlachtung
  • Andreas Butschke
    CPNP-Notifizierung und andere Melde- und Informationspflichten bei kosmetischen Mitteln
  • Bernd van der Meulen
    Vitality of the General Food Law – Wear and tear of the substantive approach to food safety
  • Cees Waalwijk, Carin van Tongeren, Patricia van der Zouwen and Leo van Overbeek
    Human pathogenic bacteria as contaminants in freshly consumed vegetables

103. Sitzung des ALS

73. Arbeitstagung des ALTS

Amtliche Mitteilungen (Berichtszeitraum 8.5.-19.9.2014)


EVENTS AND NEWS

Veranstaltungshinweise

Mit zwei Klicks zu mehr Sicherheit. Erst nach Aktivierung des Schiebereglers wird das Element aktiviert. Datenschutzrechtlicher Hinweis: Durch Betätigen dieses externen Links verlassen Sie die Webseiten des BVL. Auf den Inhalt der nachfolgenden Website haben wir keinen Einfluss, insb. nicht auf den Schutz Ihrer personenbezogenen Daten. Weitere Informationen entnehmen Sie bitte unserer Datenschutzerklärung, die Sie hier finden können.


© 2018 Federal Office of Consumer Protection and Food Safety